Літературознавець та директор видавництва "Смолоскип" Ростислав Семків щойно побачив список кандидатів.

"Можу сказати, що висування на премію Шевченка має своєрідну рису - це процес відірваний від читача і загальної літературної практики," - коментує він. - "З року в рік повторюється та сама ситуація, коли імена більшості авторів мало що говорять читацькому загалу. Це пов'язано із самою процедурою висування, адже більш менш поважна мистецька інституція може висунути людину, яку вважає письменником. Звісно у кожному окремому випадку можна погодитись, що кандидат це письменник, який має за плечима певний доробок і щиро прагне розвивати українську літературу. Але доволі вузьке коло людей знає його твори і його самого".

"Шевченківська премія це радше бажання допомогти людині стати більш відомою на загал, ніж констатація присутності автора в літературі. Винятки є два - Мирослав Дочинець і Костянтин Москалець. Есеїстика останнього справді має високий естетичний рівень і на мою думку, було б найбільш справедливо, якби цю премію отримав саме Москалець. Залишається почекати, що вирішить комітет, принаймні тішить, що впізнавані імена серед претендентів є. Було б добре, аби був більш чіткий алгоритм державної підтримки лауреата, щоб за максимально короткий час книгу переможця можна було знайти в книгарнях".
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/culture/_17-pismennikiv-borotimutsya-za-shevchenkivsku-premiyu/524756">Gazeta.ua</a>